Nowa molekuła pomoże przechowywać energię

13 lipca 2011, 13:45

Przechowywanie energii słonecznej w postaci chemicznej ma tę przewagę nad przechowywaniem jej w elektrycznych akumulatorach, że energię taką można zachować na długi czas. Niestety, taki sposób ma też i wady - związki chemiczne przydatne do przechowywania energii ulegają degradacji po zaledwie kilku cyklach ładowania/rozładowywania. Te, które nie degradują, zawierają ruten - rzadki i drogi pierwiastek



Suplementacja przeciwutleniaczami ma nikły wpływ na zakwasy

20 grudnia 2017, 06:08

Zażywanie przeciwutleniaczy, by zmniejszyć bolesność mięśni po ćwiczeniach, nie daje prawie żadnego efektu.


Patogeny mogą tworzyć dwa rodzaje biofilmów

4 sierpnia 2011, 11:47

Wcześniej sądzono, że każdy patogen tworzy jeden rodzaj biofilmu, jednak badania zespołu Davida Solla z University of Iowa pokazały, że bielnik biały (Candida albicans) tworzy dwa rodzaje biofilmu – tradycyjny patogenetyczny oraz rozrodczy.


Fast food sprawia, że układ odpornościowy staje się bardziej agresywny

12 stycznia 2018, 15:39

Układ odpornościowy reaguje na wysokotłuszczową i wysokokaloryczną dietę jak na zakażenie bakteryjne.


Niedobór snu głębokiego zwiększa ryzyko nadciśnienia

30 sierpnia 2011, 08:59

Starsi mężczyźni, u których skróceniu ulega czas snu głębokiego (NREM, od ang. non-rapid eye movement), są w większym stopniu zagrożeni nadciśnieniem.


Neuroprzekaźnikowe wyzwalacze agresji u pszczół

1 lutego 2018, 07:19

Zidentyfikowano mechanizm neurologiczny, który leży u podłoża agresji pszczół w odpowiedzi na zagrożenie.


Tanie i proste przechowywanie energii elektrycznej

6 października 2011, 12:04

Naukowcy z singapurskiego Uniwersytetu Narodowego pracują nad nową membraną, która jest w stanie przechowywać znacznie więcej energii niż nowoczesne baterie litowo-jonowe. Zespół doktora Xie Xian Ninga bada membranę wykonaną z polimeru bazującego na polistyrenie


Stała Hubble'a jest niestała?

26 lutego 2018, 10:35

Astronomowie korzystający z Teleskopu Hubble'a dokonali najbardziej precyzyjnych pomiarów tempa rozszerzania się wszechświata i zauważyli coś niezwykłego, czego w tej chwili nie potrafią jednoznacznie wyjaśnić. Tempo rozszerzania się wszechświata zostało po raz pierwszy obliczone przed niemal 100 laty


Ustalono, jak rośliny wyczuwają niedobór tlenu

26 października 2011, 11:03

Ludzie na całym świecie często tracą plony w wyniku okresowego zalania czy powodzi. Dzięki temu, że specjaliści opisali niedawno mechanizm wykorzystywany przez rośliny do wykrywania niskiego stężenia tlenu, uda się jednak być może stworzyć odmiany, które lepiej poradzą sobie pod wodą.


Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku

21 marca 2018, 11:18

Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy